top of page

Op het juiste moment

Afgelopen week was ik Engeland, in het Nationaal Park New Forest om precies te zijn. Dit 566 km2 grote natuurgebied ligt zo'n 3 uur rijden ten westen van Dover. Eigenlijk dus prima te bereiken vanuit Nederland via de veerdienst Calais - Dover. Het gebied is vooral bekend van de vele New Forest pony's die het gebied begrazen. Maar niet alleen deze paarden voorkomen dat de uitgestrekte heidevelden 'verbossen', er grazen, eten en wroeten ook ezels, runderen en varkens. Minder bekend is dat ook getijdengebieden aan de kust tot het nationaal park behoren.

Als het volle maan wordt, dan wordt ik altijd een beetje zenuwachtig. Niet omdat er mogelijk allerlei demonische verschijnselen gaan optreden, maar omdat er mooie fotografische mogelijkheden ontstaan. Maar dan moet je wel een wolkenloze hemel hebben en die zou er zijn!

Een groot hulpmiddel om een epische volle maan opnamen te maken is de app 'photopills'. Met behulp van die app kun je precies uitrekenen waar je moet staan, op welk tijdstip om te maan precies op een bepaalde plek aan te hemel aan te treffen.

Zo had ik de vuurtoren bij Milford on Sea in het zuiden van het nationaal park uitgekozen om met volle maan te fotograferen. Deze staat op een lange landtong bij Castle Hurst. Ik wilde de volle maan precies boven de vuurtoren fotograferen. Na een uurtje kou kleumen op de winderige landtong kwam de maan prachtig geeloranje op achter de heuvels. Langzaam klom de maan aan de hemel. Een beetje naar links lopen. Lange lens op de camera. Rechts van vuurtoren staat nog een wit gebouw, mooi in balans met de witte vuurtoren.

Ik moet een goede combinatie kiezen tussen iso-waarden, sluitertijd en diafragma. Kies ik voor een te lange tijd, dan schuift de maan teveel op en ontstaat een ovale maan. Beetje vreemd. En de maan gaat sneller dan je denkt. Maar ik wil ook de iso niet teveel opschroeven om overmatige ruis te voorkomen. Zes seconden belichting is ideaal. De iso staat op 400, dat betekent dat ik het diafragma niet te hoog kan kiezen. Het juiste moment, de juiste positie, de juiste instellingen en afdrukken. Het is zo voorbij. Maar het is genieten. De lange voorbereiding heeft zich geloond. Morgen weer achter de pony's aanrennen. Kijken of ik daar een geschikte plaat van kan maken.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Milford on Sea, Hurst Castle, Engeland

Gegevens foto: statief, ISO 400, 170 mm, f 6.3, 6.0 seconden.

Informatie: www.thenewforest.co.uk

App: www.photopills.com, downloaden op Google Play of de App Store.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page