top of page

Lange Sluitertijd Fotografie

Afgelopen week moet ik 's avonds wat tijd stuk slaan in Haarlem. Wat kan je dan beter doen dan je camera te voorschijn halen. Bovendien moest ik nog een schuld inlossen; iets vertellen over lange sluitertijd fotografie of timelapse fotografie. Het is lange sluitertijd fotografie geworden.

Nu beperk ik mij even tot de lange sluitertijd fotografie als het donker is. Overdag vraagt het een wat andere benadering, ik vertel daar zeker nog een keer over.

Als eerste moet je natuurlijk een geschikte locatie en compositie vinden. Ik vond dat bij molen 'De Adriaan' aan de Spaarne. Een prachtig Hollands beeld. Lange sluitertijd fotografie doet het altijd goed bij water, zeker als het water een beetje beweegt. Na een lange belichting krijgt het water een satijnachtige glans.

Het eerste wat je nodig hebt is een stevig statief. Zonder statief is het natuurlijk een kansloze missie. Hou je camera maar eens 25 seconden stil. Ik geef het je te doen, zeker als het bitterkoud is... Als het een beetje waait, hang ik vaak m'n rugzak of fototas onder aan mijn statief. Meestal zit daar een haak. Dit verzwaart je statief en het staat zodoende veel steviger.

Nu de instellingen. Ik begin meestal met de ISO. Ik heb een hekel aan ruis, dus ik zet m'n ISO op 100. Je kan best naar 400, 800 of meer gaan, maar wil je zo min mogelijk ruis, dan is natuurlijk een lage ISO aan te raden. Een en ander is ook afhankelijk van je camera. Als ik zo'n lage ISO kies, dan ben ik gedwongen om m'n lens toch behoorlijk open te zetten. Ik kwam uit op f 6.3. Met deze instellingen betekende dat een sluitertijd van 25 seconden. Altijd een proefshot maken om te zien of het wat wordt. Afdrukken met een draadontspanner of met de zelfontspanner, zodat beweging van de camera wordt uitgesloten. Vaak stel ik alles handmatig in (M) zodat ik de belichtingsdriehoek (ISO, tijd en diafragma) zelf helemaal in de hand heb. Ook zet ik de autofocus van m'n lens uit als ik eenmaal heb scherp gesteld. En vergeet de zoeker niet af te sluiten, want via die opening kan licht naar binnen komen. Bij de meeste DSLR camera's zit er een klepje.

Als de belichting meer dan 30 seconden is, dan zet je de camera op BULB. Met je draadontspanner kun je dan de gewenste tijd kiezen. Vaak is dit een kwestie van uitproberen. Er zijn wel trucjes voor, maar dat voert, voor nu, te ver. En er valt nog veel meer over te vertellen. Blijf het volgen.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Haarlem, aan de Spaarne, Molen 'De Adriaan'.

Panoramafoto samengesteld uit drie foto's

Gegevens foto: statief, ISO 100, 20 mm, f 6.3, 25 sec.

www.haarlemmarketing.nl/plan-je-bezoek/vvv-haarlem

www.molenadriaan.nl/nl/

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page