top of page

Tijd en plaats

Overdag zijn er, zeker in het hoogseizoen, veel toeristen. Niet voor niets. De omgeving en de stad staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ik heb het over Saint Emilion, een stad, maar het voelt eigenlijk meer als een dorp. Het telt ook slechts een kleine 2000 zielen. Saint Emilion is bekend van de wereldvermaarde Bourdeaux wijnen. Het golvende landschap rondom het middeleeuwse dorp herbergt eeuwenoude wijngaarden. Deze wijngaarden leveren smaakvolle wijnen. Daar hangt trouwens ook een stevig prijskaartje aan. In de stad zijn talloze fraaie monumenten, zoals Romaanse kerken en kloosters. De smalle straatjes, oude huizen en kleine wijnwinkeltjes nodigen uit om de camera uit de fototas te halen. Maar ja, er zijn wel heel veel mensen op de been in deze stad. Mensen in toeristische uitdossingen die de authenticiteit van Saint Milion teniet doen.

Wat te doen? Toeristische plekken en plaatsen zijn niet voor niets toeristisch. Vaak zijn het prachtige steden, geweldige natuurfenomenen of mooie witte stranden. Wil je dit zonder toeristen in het hoogseizoen kunnen fotograferen zit er maar een ding op: vroeg op staan. De toeristenstroom komt meestal pas rond half elf op gang, is mijn ervaring. Ik ben al om zeven uur in het veld. Dan proef je het ware leven van de streek. Ook in zo'n toeristisch oord.

Vroeg in de ochtend loop ik tussen de ommuurde wijngaarden naar Saint Emilion. De wijngaarden liggen er verstild bij. Dauwdruppels parelen op de wijnstokken. De kerkklok slaat zeven uur. Komt er regen of niet? Ik zie donkere wolken aan de hemel. Een Frans mevrouwtje loopt wat gebogen met haar paraplu op haar rug richting de stad. Haar roze truitje steekt opvallend af tegen de eeuwenoude, natuurstenen muur.

Ik heb geen tijd om m'n statief neer te zetten. Ze loopt fors door. Ik hurk tegen de muur aan om zo trillingsvrij mogelijk te kunnen fotograferen. Draai mijn ISO naar 250. Een 1/800 sec, dat is ruim voldoende om een scherp beeld te krijgen. Met f 8.0 heb ik redelijk wat scherptediepte. Ik houd mijn camera dicht tegen de rechter muur aan, zodat de muur een lijn vormt het beeld in en wacht even met afdrukken, zodat de dame dicht bij de kerk is, maar niet in een lijn staat met de toren. Ik kom iets omhoog zodat je nog wat daken van de huizen ziet. Mooi. Afdrukken. Hebbes. Een verstild beeld in een toeristische plaats.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Saint Emilion, departement Gironde, Frankrijk

Gegevens foto: uit de hand, ISO 250, 24 mm, f 8.0, 1/800 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page