top of page

Stil en scherpte

Als het zo regent en stormt buiten verlang je al snel terug naar de zomer. Zo'n heerlijke, zwoele, lome warme dag in een Frans dorpje aan de Loire, Bourbon-Lancy bijvoorbeeld. Een schilderachtige plaats met middeleeuwse straatjes, vakwerkhuizen en prachtige kastelen. Een oude man loopt slenterend over het marktplein naar zijn even oude gebutste Peugeot. Stokbrood onder zijn arm, zoals het beschreven staat in de toeristische gidsen. Ik ben op zomerse fietstocht langs de Loire richting Zwitserland.

Nou vind ik een fietsvakantie heel fijn. Ik doe het graag, heerlijk de hele dag buiten zijn en genieten van het Franse landschap. Maar er kleeft een nadeel aan. Ik kan niet al mijn fotospullen meenemen. En dat is soms toch wel wat pijnlijk. Normaal neem ik altijd mijn grote en stabiele Gitzo statief mee. Een scherpe, niet bewogen foto is wel een eerste vereiste van een technisch goede foto. En een statief helpt daar bij, zeker als de lichtomstandigheden daarom vragen. Maar het statief past niet op mijn fiets als je al een complete kampeeruitrusting bij je hebt. Dan moet je improviseren.

Op de markt kwam ik dit plaatje van een oude fiets met geraniums tegen. Prachtig beeld. Maar het stilleven ligt echter in donkere schaduw. Hoe krijg ik dan toch een scherpe, niet bewogen foto?Dan kun je een paar dingen doen. Ik wil toch zeker met een 1/60 seconde fotograferen om bewegingsonscherpte te voorkomen. Als eerste schroef ik de iso-waarde op naar 1600. Ook weer niet te hoog, anders ontstaat het gevaar voor ruis. Vervolgens een stevige positie innemen, benen iets uit elkaar. Armen zo dicht mogelijk langs je lichaam; je ellebogen steunen als het ware op je heupen. Als laatste inademen, dan uitademen en bij volledige uitademing afdrukken. Geleerd bij schietoefeningen in militaire dienst. Werkt perfect.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Bourbon-Lancy, Saônne-et-Loire, Frankrijk Gegevens foto: uit de hand, ISO 1600, 48 mm, f5.6, 1/60 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page