top of page

Wat is mooi?

Vaag wist ik me te herinneren dat er ergens in de buurt van Dordrecht een klein huisje midden in de akker staat. Al jaren was ik van plan om dat mini huisje te fotograferen. En dan met mist. Dan wordt het een bijna surrealistisch beeld. Ik weet, vorige keer had ik het ook al over het fotograferen in de mist. Ik heb iets met mist. Volgende keer weer iets anders.

Maar waar ligt dat huisje? Lang gezocht op Internet en uiteindelijk gevonden. De weersvoorspelling lijkt goed. Morgenochtend dichte mist. En misschien een zonnetje die door de mist schijnt. Dat zou mooi zijn.

Het is acht uur in de ochtend en koud! In de sloten ligt een dun laagje ijs. En inderdaad dichte mist, maar bovendien is het ook nog donker. Ik zie werkelijk geen hand voor ogen. Als over half uurtje de zon op gaat, wordt het zeker beter. Ik strompel langs een sloot over een halfbevroren, kleiige akker richting het huisje. Althans volgens de coördinaten zou het hier ergens moeten zijn. Niets. Ik wacht maar even tot het zicht wat beter wordt. Daar! Ik zie vage contouren van twee machtige kastanjes met een klein huisje ertussen geklemd. Het is een griendwerkershuisje. Wat een prachtig gezicht!

Ik zet m'n statief in de modderig akker. Ik heb besloten om een panorama opname te maken, om zodoende te weidsheid te benadrukken. Akker, veel akker en mist, veel mist. En een petieterig huisje. De horizon zet ik op een derde van onder, conform de 'rule of thirds'. Maar wat doe ik met het onderwerp? Welke compositie is wenselijk? Zet ik het in het midden of iets uit het midden? Op een derde van links? Nee, dat lijkt te geforceerd. Ik besluit het in het midden van het beeld te plaatsen.

Wat vind jij? In het midden of toch iets uit het midden, ik twijfel nog steeds. Ja, wat is mooi? De 'rule of thirds', is belangrijk, maar moet je die altijd toepassen? Mooi is ook wat jij mooi vindt, waar jij plezier aan beleeft.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Ten zuiden van Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland Gegevens foto: statief, ISO 160, 24 mm, f7.1, 1/8 sec.

Panoramabeeld opgebouwd uit vier opnamen.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page