top of page

Twee en twee

Het was zo'n zinderende dag geweest. Ver boven de 30 graden. De krekels waren helemaal in hun element en lieten dat luidkeels horen. Op de camping bewoog niemand. Elk stukje schaduw was bezet met lezende of slapende gasten. Wat moet je anders? Zelfs de wind was te loom om te waaien.

We staan met ons kleine tunneltentje op camping Le Paroy in het Parc Régional du Morvan, in het zuiden van de Bourgogne. Een prachtig, stil, heuvelachtig gebied in centraal Frankrijk. We bivakkeren op zo'n niets aan de hand camping - in de goede zin van het woord -, vriendelijke eigenaars, rustiek kamperen. Precies waar wij ons thuisvoelen.

Ook ik weet me op zo'n warme dag niet zo'n raad. Fotograferen? Vrijwel kansloos. Het licht is wit en fel. De schaduwen zijn diepzwart en keihard. En het juiste licht is toch een van de belangrijkste factoren voor een goede foto. Licht bepaalt de sfeer. Zeker als het gaat om landschapsfotografie. Nou ja, eigenlijk bij alle soorten fotografie.

's Avonds verandert het licht natuurlijk. Na zo'n verzengende dag zijn er vaak de mooiste zonsondergangen. Zo ook die avond. Ik had m'n statief neergezet in een weiland in het geplooide landschap. Overdag had ik m'n oog al laten vallen op twee boompjes in het weiland. Een boom vol in blad, de andere kaal. Dood. Een twee-eenheid. Een eenvoudig minimalistisch beeld. Daar houd ik van. Ik pak m'n 70-200 mm lens om de juiste compositie te krijgen. Landschapsfotografie wordt vaak geassocieerd met groothoeklenzen, maar dat hoeft helemaal niet.

De lucht kleurt al een beetje. Er cirkelt een buizerd boven mijn hoofd. Z'n klagelijk roept klinkt over de heuvels. Het wordt donkerder. De lucht kleurt diep oranje. De temperatuur is inmiddels tot dragelijke waarden gedaald. Plotseling zie ik een koe over de heuvel komen. En nog een! Ze lopen achter elkaar over de heuvel. Twee aan twee. Twee-eenheid. Wat een geluk!

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Tussen Valveron en Le mast, Morvan, Frankrijk

Gegevens foto: statief, ISO 125, 200 mm, f 10.0, 1/25 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page