Mist

Als filmmakers een mysterieuze sfeer willen neerzetten, dan wordt de rook en mist machine al snel uit de kast gehaald. Spannend muziekje eronder en je zit te griezelen op de bank. Mist geeft een bepaalde geheimzinnige sfeer die iedereen voelt. En nu in de herfst is het weer zover. Mist.

Als het windstil is, dan heb je in het najaar een grote kans op mist. Prachtige laaghangende mist op de bedauwde weilanden in het Groene Hart of witte wieven in de bossen op de Veluwe. Mist geeft iets extra's, iets duisters. Maar mist heeft fotografisch ook nog een ander aspect. Het verhult dat wat je misschien helemaal niet wilt zien op de foto: een hoogspanningsmast, een lelijke boerenschuur of een rommelige horizon. Mist vereenvoudigt je beeld. Nevel schept als het ware rust in het foto. Ik ben gek op mist, ik ben gek op die sfeer.

Vorig jaar was ik op IJsland. Een waar paradijs voor de fotograaf. We waren vroeg opgestaan om het ochtendlicht mee te pakken. Maar toen we uit onze tent kropen was al duidelijk dat we die zonsopgang konden vergeten. Mist. Dichte mist. Al gauw bleek dat de mist snel zou optrekken dus we haastten ons naar een uitzichtpunt bij een vallei. Een sprookjesachtige vallei in de kleuren bruin, rood, geel en groen. De nevel hing nog tussen de heuvels en de bergen. Sprookjesachtig mooi. De mist verzacht de horizon. De slingerende blauwachtig rivier geeft diepte aan de opname. En de glooiende rode en groene lavavelden geven de foto een impressionistische tint.

Mist ontstaat als de minimum temperatuur lager ligt dan het dauwpuntstemperatuur, dan gaat waterdamp over in vloeibare vorm, kleine druppeltjes. Maar goed, wat heb je daar aan? Wil je met mist fotografen, houd het weerbericht in de gaten. Mist ontstaat vooral in vochtige gebieden, zoals weilanden, vennen en meren. De wind mag niet harder waaien dan zo'n 10 km/uur.

En kleed je warm aan, want wij hebben in IJsland behoorlijk staan vernikkelen.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Kerlingarfjöll, IJsland

Gegevens foto: statief, ISO 125, 40 mm, f 11.0, 1/8 seconden.

Uitgelichte berichten
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square