top of page

Veel toeristen

Ja, het is even geleden dat jullie iets van mij gehoord hebben. Maar vanaf nu weer regelmatig fotografietips, reisbestemmingen en verhalen.

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. Ik dacht in mijn naïviteit dat het toeristenseizoen wel zo'n beetje afgelopen was. Ik had een dag de tijd om in de Deense stad rond te zwerven en te fotograferen. Natuurlijk ben je niet in Kopenhagen geweest als je niet 'den lille havfrue' - de kleine zeemeermin - hebt gezien. Het beeld uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen is tenslotte het icoon van Kopenhagen, zelfs van Denemarken. Het staat aan de boulevard bij de haven.

Nou wilde ik het beeld niet echt fotograferen. Maar toen ik er aan kwam bleek dat ook niet te kunnen. Ik denk dat er zich rond het aandoenlijke beeld zo'n tweehonderd Chinezen hadden verzameld, die allemaal in verschillende combinaties met den lille havfrue op de foto moesten. Stijf poserend staan ze met een strak gezicht naast de zeemeermin om vereeuwigd te worden voor het nageslacht. Is de ene buslading uitgefotografeerd, dan volgt de volgende touringcar. Achter het beeld varen de rondvaartboten langs. Over het water klinkt uit schelle luidsprekers de toelichting van de gids.

Ook bij de Amalienborg, het paleis van koningin Margrethe II van Denemarken was het niet anders. De toeristen verdrongen zich op het plein om hun kiekjes te kunnen maken. Wat te doen? Dat wat ik meestal doe bij grote drommen toeristen. In de ochtend vroeg op pad gaan of 's avonds de camera uit de tas halen. Dan eten of slapen de toeristen.

Om een uur of negen waren ze verdwenen op het centrale plein van Amalienborg. Enkel een lokale inwoner die z'n hond uitlaat. Statief neergezet, groothoeklens gepakt en 30 seconden belicht. Voordeel van een lange belichting is dat ook de laatste wandelaar met hond onzichtbaar wordt op het beeld, zolang hij maar blijft lopen.

Toeristisch aantrekkelijke locaties zijn vaak mooi. Daarom komen er veel toeristen, dat is logisch. Wil je deze locaties fotograferen kom dan heel vroeg of stort je op de avond- en nachtfotografie.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Paleis Amalienborg, Kopenhagen, Denemarken

Gegevens foto: statief, ISO 125, 14 mm, f 7.1, 30 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page