top of page

Witbalans

Nederlandser kan bijna niet. Een molen. Het is 'De Wicher' in Kalenberg in het Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Het is de enige spinnenkop in Overijssel, ja, je moet het maar weten. In dit waterrijke gebied zijn deze poldermolens uitermate belangrijke voor de waterhuishouding. De molen verwerkt zo'n 430 kuub per uur, toch wel zo'n kleine 1500 badkuipen met water. Techniek ten bate van het 'natte voeten syndroom'.

Maar laat het ik het over de foto hebben. Het was zo'n prachtig verstilde ochtend in de winter. De zon is nog niet op. De temperatuur ligt ver onder nul. Zelfs de fijnste, donzen rietpluimen verstarren in de kou. Een groepje grauwe ganzen trekt hoog in de lucht al gakkend voorbij. Het wordt ze blijkbaar te koud hier.

Ik ben op zoek naar de juiste compositie. Heen en weer lopen, kijken, proberen, afkeuren en weer verder zoeken. Totdat ik deze compositie vind. Het licht is bijna surrealistisch. Het is bijna een soort blauwpaars licht. De zon is nog net niet op en het blauwe licht overheerst. Ben benieuwd of mijn instelling van automatische witbalans dit aan kan. Op mijn cameradisplay ziet het er wel heel blauw uit.

Witbalans, ja wat is dat eigenlijk? Licht bestaat uit kleuren en de kleur van het licht wordt uitgedrukt in de kleurtemperatuur. Vreemde verwarrende naam, maar je moet het er mee toen. En het wordt ook nog uitgedrukt in graden Kelvin (K); zeg maar een variant van de graden celcius. Normaal 'standaard' daglicht is zo'n 5600 K. Middagzon ligt rond de 6000 K, een uur na zonsopkomst is het zo'n 3500 K. In de schaduw is het licht veel blauwer en gaat het richting 8000 K.

De witbalans op je camera zorgt ervoor dat de uiteindelijke foto zo realistisch mogelijk wordt qua kleur. Een goede witbalans voorkomst een blauwe kleurzweem, of dat een foto veel te warm (rood/oranje) wordt of te koud (blauw) wordt. De automatische witbalans raakt bijvoorbeeld van slag als je in huis met kunstlicht fotografeert. De foto's worden dan bijna oranje. Op je camera zit een knop voor de witbalans, die je ook in kunt stellen op 'kunstlicht'.

Ik zet de camera altijd op automatische witbalans. Uit ervaring weet ik dat deze redelijk perfect is. En als deze niet perfect is, corrigeer ik het in het bewerkingsprogramma Lightroom. Dan moet je wel in RAW gefotografeerd hebben, zodat je de foto goed bewerken kunt. De foto van de molen heb ik wel wat moeten corrigeren, omdat het zo'n uitzonderlijke lichtsituatie was.

Er valt nog veel meer te vertellen over witbalans. Ik kan me voorstellen dat het ingewikkeld is. Heb je een vraag, laat het weten!

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Kalenberg, Overijssel, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Nederland Gegevens foto: statief, ISO 500, 24 mm, f5.6, 4.0 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page