top of page

Op zoek naar structuur

Afgelopen week was ik in het national park Hohe Tauern in Oostenrijk. De herfst is een heerlijke periode om in de bergen te zijn. De eerste sneeuw was gevallen en de esdoorns kleurden al prachtig geel. Ik was helaas net te vroeg voor de verkleurende lariksen.

We hebben onder andere een stevige wandeling gemaakt in het Habachdal. Dit dal staat bekend als vindplaats van smaragd. Bij Gasthof 'Alpenrose' kun je een zeef en pikkel lenen en je vervolgens in de beek storten op zoek naar het groene goud. De koorts steeg dan ook naar grote hoogte. Uren lang met je handen in het koude water gerommeld, maar dat deerde niet. We gaan rijk worden... gezocht en gezocht. En jawel, we vonden een smaragdkristal. De grootte mag geen naam hebben, je hebt een pincet nodig om de edelsteen vast te pakken. Maar toch!

De natuur is een chaos. Een chaos van vormen en kleuren. Biologisch gezien is het bepaald geen chaos, maar een geordend ecosysteem. Als oorspronkelijk bioloog kijk ik met een biologisch oog naar de natuur, maar als fotograaf kijk ik heel anders. Ik zoek naar structuren, patronen en herhalingen in vormen en kleuren, zodat je een rustig en evenwichtig beeld krijgt. Maar dat valt niet mee. Ik zoek naar een harmonisch beeld. Het is een dag van zoeken...

Op de terugweg zie ik het. Onder mij stroomt de slingerende en bruisende Habach beek aan mij voorbij. Aan weerszijde groeien esdoorns gehuld in een gele herfsttooi. De gele en groene bomen zijn als het ware gelijkelijk verdeeld, zodat een rustig beeld ontstaat. En de beek slingert van boven naar beneden in diverse gelijke bochten door het beeld. Genieten! Ik heb geen statief meegenomen, stom, stom. En het is inmiddels behoorlijk laat in de middag. Ik kies een diafragma van f 8.0, dat geeft nog enige scherptediepte en zo kan ik m'n sluitertijd rond 1/60 seconden houden. Ik leg m'n camera op een boomstam om zo veel mogelijk steun te hebben. Uit de hand fotograferen beneden de 1\125 moet je eigenlijk niet doen als je een haarscherp beeld wilt. Natuurlijk kan ik ook mijn iso-waarde nog wat opschroeven, maar ik wil ruis ten koste van alles voorkomen.

Ja, het is herfst, altijd een prachtig jaargetijde om te fotograferen.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Plaats: Habachtal, Pinzgau, National Park Hoge Tauern, Oostenrijk. Gegevens foto: ISO 200, 32 mm, f8,0, 1/60 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page