top of page

Plan voor een goede foto

Ik moet nog een belofte inlossen. In mijn vorige bericht schreef ik dat ik tussen de wijngaarden bij het Franse dorpje Chatillon-sur Marne stond om me te oriënteren voor een foto die ik 's avonds zou gaan maken.

Chatillon-sur-Marne is een klein, pittoresk dorpje tussen de wijnvelden. Het ligt op een heuvel aan het riviertje de Marne in de champagne regio. Midden in het dorp staat een heel groot, maar dan ook heel groot beeld van Urbanus II. Chatillon is de geboorteplaats van Urbanus de II, die paus was van 1088 tot 1099. Blijkbaar zijn de inwoners van het Champagne dorpje daar erg trots op. Het is een heel markant beeld en vraagt om een foto. Maar eigenlijk is het ook oerlelijk. Wat te doen?

Ik ben eromheen gelopen, heb wat afstand genomen, ik heb het in het ochtendlicht bekeken, verschillende lenzen geprobeerd, maar kon geen goede compositie vinden. Ik moest een plan verzinnen.

Met de app 'The Photographer's Ephemeris', kun je voor elke locatie precies bepalen waar de zon staat, de schaduwlengte en zonsopkomst en -ondergang tijden. Ik heb daar al eens eerder over bericht. Maar ook alle gegevens van de maan kun je bekijken. Ik zag dat het de komende dagen volle maan, of bijna volle maan zou zijn. Met de app kun je vervolgens bepalen waar je moet gaan staan om de maan achter het inmense beeld op te zien komen.

Op de eerste avond zou de maan opkomen rond zonsondergang. Dat leverde een beeld op waarin de maan te weinig contrast had met de hemel. Het was niet donker genoeg. Bovendien was het een beetje bewolkt. De volgende dag zou de maan een uur na zonsondergang opkomen. Rond 'blue hour'. Dat zou perfect zijn. Nu maar hopen dat het onbewolkt is.

En het was onbewolkt! Rond half elf 's avonds kwam de volle maan prachtig achter Urbanus II op. De zon was al een uur vertrokken en de verlichting in het dorp was aangegaan. Een prachtige sfeer.

De app 'The Photographer's Ephemeris' is te downloaded in de App Store en Google Play. Er is ook een versie voor de PC. Erg handig om je fototochten te plannen.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Heb je vragen? Stuur een berichtje.

Plaats: Chatillon-sur-Marne, Champagne, Frankrijk.

Gegevens foto: Statief, ISO 250, 180 mm, f 7.1, 6 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page