top of page

Verstild stromend water

De keuze van jullie is duidelijk: het is foto nummer 1 geworden! En ik ben het eens met jullie. Het zonlicht, dat op het beekje schijnt, geeft het beeld een extra dimensie ten opzichte van de andere twee foto's.

De foto is genomen in de buurt van Berwang, gelegen in het noorden van Tirol. Vlak bij de Duiste grens en de machtige berg de Zugspitze. Net geen 3000 m hoog. Berwang is een gezellig, typisch Oostenrijks bergdorp; als wintersportplaats beter bekend dan als zomeroord. Er zijn talloze wandelmogelijkheden en talloze bergbeekjes. Dus volop mogelijkheid om met mijn thema van dit jaar aan de gang te gaan.

Hoe maak je deze foto? De essentie van de foto is dat je het water stromend, bewegend op de plaat krijgt. Er zit snelheid, stroming en vaart in de foto. Tegelijkertijd heeft de foto ook een verstild karakter.

Om het stromende water op deze manier op de foto te krijgen heb je een langzame tijd nodig. Met een 1/125 seconde, of nog kortere tijd, bevriest het water, zie de derde foto. En met tijden lager dan een 1/125 krijg je de beweging van het water te zien, zie de eerste en tweede foto. Deze foto's zijn zelfs met respectievelijk 0,6 en 1,3 seconde gemaakt, een hele langzame tijd.

Nu is echter het probleem dat je overdag, zeker met zon, soms niet lager komt dan 1/125 seconde, en je haalt zeker geen tijden van 1/15 seconde of nog lager. Er is gewoon teveel licht. Zelfs als je de ISO terugschroeft naar 64 en je een klein diafragma kiest, lukt het niet. Wat te doen?

De foto die jullie het mooist vonden, de eerste, is - zoals gezegd - geschoten met een tijd van 0,6 seconden. Hoe doe je dat met zoveel licht? Er bestaan zogenaamde ND filters die je dan kunt gebruiken. ND staat voor 'Neutral Density'. Het gebruik van ND filters maakt lange sluitertijden fotografie mogelijk. Het filter is effen licht of donker grijs en laat alle kleuren normaal door. Je zet de lens eigenlijk een soort hoog kwalitatieve zonnebril op. Er zijn ND filters is verschillende sterktes: 'ND 3-stops', ND-6 stops of bijvoorbeeld ND-9 stops. Een ND filter van 3 stops wil het zeggen dat je de tijd bij dezelfde ISO en diafragma met drie stops naar beneden kunt draaien. Dus je kunt de tijd, met een ND 3-stops filter terugdraaien van bijvoorbeeld 1/125 naar 1/60 naar 1/30 naar 1/15. Goede ND filters zijn er van Hoya en B+W.

Uiteraard heb je bij zulke lage tijden een statief nodig. Het is soms wat lastig om in een beek met een statief te werken. Eigenlijk is het meer stoeien, tot je een een geschikte plek en compositie hebt. En hou het het dan maar eens droog.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Heb je vragen? Stuur een berichtje.

Plaats: Berwang, Tirol, Oostenrijk

Gegevens foto 1: Statief, ISO 125, 70 mm, f 10, 0,6 sec, filter ND-6 stops.

Gegevens foto 2: Statief, ISO 64, 112 mm, f 10, 1,3 sec.

Gegevens foto 3: Statief, ISO 200, 112 mm, f 8.0, 1/125 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page