top of page

Zoek een vakantiethema

'Ik doe maar wat', zei laatst iemand tegen mij.

'Nou ja, wat fotografie betreft', voegde ze er geruststellend aan toe.

'Hoezo doe je maar wat?', vroeg ik nieuwsgierig geworden.

'Als ik op vakantie ben, weet ik eigenlijk niet wat ik moet fotograferen, ik schiet maar wat. Het wordt een ratjetoe aan opnamen. Van een stadsgezicht in de ochtendzon tot een portret van mijn kinderen en van een strandfoto tot foto's van mediterrane bloemen.'

Ik hoor dat vaker. En ik maak me er ook wel eens 'schuldig' aan. Natuurlijk is het leuk om veel vakantiekiekjes te maken. Als herinnering aan een mooie tijd.

Maar als je echt met fotografie bezig wilt zijn, is het goed om een vakantiethema te kiezen, naast de gebruikelijke vakantiefoto's. Wat ga je fotograferen? Wat is je thema? Als je je echt richt op een bepaald thema ga je beter kijken, zie je meer en krijg je betere foto's. En neem de tijd! Het is tenslotte vakantie.

Loop eens een ochtend over de markt in een plaatselijk vakantiedorpje. Kijk, sta stil, observeer en schiet een foto. Draai je om, kijk naar boven, naar beneden, zoek een hoog standpunt en pak eens een andere lens. Zoek naar details, naar kleur, naar beweging en emotie. Er is zoveel te zien op een markt.

Heb je niets met een markt? Prima. Er zijn zoveel thema's te verzinnen: portretten, golven, auto's wolken, kerken, landschappen, dieren, kinderen, sport, enzovoort. Maar zoek het niet te breed. Een klein onderwerp waar je meerdere dagen aan werkt geeft enorm veel voldoening. En je zal zien dat je steeds beter gaat kijken en dat je foto's beter worden. Werk aan een foto, stoei ermee en wees creatief.

Ik ben benieuwd welk thema jij kiest. Laat het me weten!

Verleden jaar heb ik aan papavers gewerkt. Op een of andere manier heb ik iets met deze zomerse bloemen. De oranje kleur is, zeker in de zon, ongeëvenaard.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Heb je vragen? Stuur een berichtje.

Papaver in graanveld

Foto enkele papaver graanveld: Statief, ISO 400, 70 mm, f 6,3, 1/320 sec

Foto veel papavers in graanveld: Statief, ISO 100, 145 mm, f 10, 1/100 sec

Foto papavers: uit de hand, ISO 250, 200 mm, f 10, 1/250

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page