top of page

Belichtingscorrectie

Wat heeft een foto van een wijngaardslak met belichtingscorrectie te maken? De slak op zich niet heel veel, of eigenlijk helemaal niets, maar wel de kalkrots waarop hij naar boven kruipt.

Twee weken geleden was ik voor een reportage in de Champagne streek, in de buurt van de Champagne steden Reims en Epernay. In het wijngebied is een 'Route Touristique du Champagne' uitgezet. Zeer de moeite waard! Je rijdt door prachtige verstilde wijndorpjes en ziet de wijnboeren aan het werk in de fris groene wijngaarden. Bij het dorpje Cormoyeux viel mijn oog op deze wijngaardslak die traag maar vastberaden over de witte kalkrots naar boven schoof.

Op bijna elke spiegelreflex camera zit een zogenaamde belichtingscorrectie knop. Een knop die je meestal in stappen van ⅓ van 0 naar -2 of van 0 naar +2 kan draaien. Als je de knop naar + (plus) draait wil dat zeggen dat je langer belicht, meer licht. Als je naar - (min) draait belicht je korter, minder licht. Maar wanneer gebruik je deze knop dan?

Als de achtergrond licht is of als je met tegenlicht fotografeert, dan gebruik je deze knop door deze naar + te draaien. Als je bijvoorbeeld personen in de sneeuw fotografeert meet de camera vooral het licht van de sneeuw en de personen worden zodoende onderbelicht. Bij veel licht, witte achtergrond of tegenlicht wordt je camera dus een beetje bedonderd en dit moet je corrigeren. De achtergrond van de slakkenfoto is lichtbruin/wit. Als ik niet zou corrigeren, zou de slak te donker worden. Ik heb dus iets gecorrigeerd naar +, in dit geval 2/3 stop. Zo wordt de slak goed belicht en de achtergrond zou iets te wit, te helder kunnen worden, maar dat kan ik dan weer corrigeren in Lightroom of Photoshop.

Ook de foto die ik in de kerk heb genomen heb ik een tikkeltje gecorrigeerd, want er kwam veel licht via de ramen het overigens donkere interieur binnen. Als ik niet gecorrigeerd zou hebben, zou het interieur erg donker geworden zijn. Het is overigens de kerk waar Don Perignon begraven ligt. Deze monnik wordt gezien als de 'uitvinder' van de Champagne. We moeten hem dankbaar zijn...

Omgekeerd geldt hetzelfde. Is de omgeving of de achtergrond (te) donker, dan kan het feitelijke onderwerp overbelicht worden en dan is het slim om iets naar - te corrigeren.

Hoeveel je moet corrigeren is moeilijk aan te geven. Dat is een kwestie van ervaring, leren en vooral veel doen en experimenteren. Probeer maar eens iemand voor een raam te fotograferen met verschillende + correcties. Dan zie je meteen het resultaat.

Veel foto- en reisplezier, geniet!

Daan, en delen mag zeker!

Heb je vragen? Laat het weten.

Plaats: Cormoyeux, Champagne

Foto gegevens: Statief, ISO 160, 105 mm, f 18, 1/13 sec, correctie +2/3

Plaats: Kerk in Hautvillers, Champagne

Foto gegevens: Statief, ISO 160, 27 mm, f 11, 0,5 sec, correctie +2/3

Wijngaardslak

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page