top of page

Witbalans?


Avenue de Champagne in Reims
 

Afgelopen week was ik voor een reportage in de Champagne streek in noord Frankrijk. Je kan het slechter treffen. Ik heb alle facetten van de champagne onder de loep genomen. Bij boeren op bezoek geweest, de wijngaard in gegaan en natuurlijk een paar grote Champagne huizen bezocht.

Reims is de Champagne hoofdstad, maar Epernay mag er ook zijn. In Epernay is de zogenaamde Avenue de Champagne waaraan bekende champagne huizen gelegen zijn zoals Moët et Chardon, Champagne Mercier en bijvoorbeeld Cham

pagne de Castellana. Deze huizen zijn te bezoeken en vooral de kelders (caves) zijn indrukwekkend. Onder de stad Epernay ligt nog een ondergrondse stad met 100 km aan gangen en opslag van zo'n 200 miljoen champagne flessen. Daar kun je een aardig feestje bouwen. Ben je eens in de buurt, ga vooral kijken, zo indrukwekkend!

Maar even terug naar de fotografie. Van Pascal Lefers kreeg ik een vraag over het instellen van de witbalans. Wat doet de witbalans eigenlijk? De witbalans zorgt er voor, heel kort door de bocht, dat wit ook wit is op de foto. Een vel wit papier heeft een andere kleur in helder zonlicht, schaduw of in het licht van een gloeilamp. In de schaduw wordt het licht blauwer en in het licht van de gloeilamp wordt het oranjerood. Je neemt het zelf altijd waar als wit, omdat je hersenen het automatisch corrigeren. Maar als je het bewust waarneemt is het vel wit, blauwig of oranje. Als je in de schaduw fotografeert moet je de witbalans dus op schaduw zetten en dan wordt de foto door je camera gecorrigeerd en de foto wordt wat warmer van kleur.

De kleur wordt uitgedrukt in graden Kelvin, de kleurtemperatuur. Normaal gemiddeld daglicht is ongeveer 5500 Kelvin, in de schaduw is dat 7000 (blauwer) en gloeilampenlicht (oranjerood) circa 3200 Kelvin.

Maar de ervaring leert dat als je de witbalans op automatisch zet, de camera eigenlijk voor 90% het goed heeft. Zet de camera dus op automatische witbalans. Dan kun je je helemaal concentreren op de 'driehoek' tijd, diafragma en iso en ook op de compositie. Dat is belangrijker.

En als de witbalans niet goed blijkt te zijn, dan kun je het in Lightroom of Photshop alsnog makkelijk aanpassen. Tenminste als je in RAW fotografeert. Hier kun je een foto ook warmer of kouder maken, het is maar net wat je mooier vindt. Ik kom zeker nog eens terug op de witbalans, want daar is veel over te zeggen. Maar dit voor nu.

De foto is gemaakt in de Avenue de Champagne in Epernay, om half twaalf 'avonds. Ik wilde graag een verstild plaatje, geen auto's of mensen. De camera stond op automatische witbalans. In Lightroom heb ik de kleurtemperatuur iets warmer gemaakt dan de camera had geregistreerd. Maar dat is ook een kwestie van smaak.

Heb je vragen? Laat het weten!

Veel fotoplezier, geniet! Daan, en delen mag zeker!

 

Plaats: Avenue de Champagne, Epernay,

Foto gegevens: Statief, ISO 125, 26 mm, f 11, 6 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page