top of page

Ritme in je foto


Rustig beeld zonder afleiding
 
Zelfde foto, maar met storende elementen links boven in de foto.

 

Vorig jaar om deze tijd was ik een week in Piemonte, Italië. Een prachtige streek, nog rustig, zeker in deze tijd van het jaar. Het is een streek in het noordwesten van Italië met Turijn als hoofdstad. De provincie is vooral bekend om z'n wereldberoemde wijnen zoals de Babera en de Barolo.

Midden op de dag, en dat zijn er meestal niet de meest ideale lichtomstandigheden, zwierf ik door het plaatsje Acqui Terme. De naam zegt het al, het plaatsje heeft midden in de stad een heet waterbron.

Onder een zuilengang ontdekte ik dit terras. Zo mooi! Er zit een fraaie herhaling in de foto van zowel de tafeltjes en de stoeltjes als ook de zuilen. En herhaling van iets in het beeld geeft rust aan de foto. Daarbij komt nog het licht dat zowel van links komt als van achter. Het licht geeft weer zulke fraaie schaduwlijnen.

Maar waarom twee dezelfde foto's? Zijn ze wel hetzelfde? Zoek de verschillen! Als je goed kijkt heeft de bovenste foto een net wat kleinere uitsnede. Op de onderste foto zie je links boven in beeld nog een donker groene bak staan. En dat werkt nu net storend in het regelmatige patroon van de foto. Achteraf heb ik de foto wat kunnen bijsnijden - croppen - zodat het beeld werd zoals ik het wilde hebben. De herhaling van de zuilen is daardoor wel iets minder geworden.

Wat wil ik eigenlijk zeggen? Het is belangrijk dat je bij het fotograferen altijd het hele beeld bekijkt. Vaak ben je geneigd alleen naar het hoofdonderwerp te kijken en de randen en de achtergrond te vergeten. Ik 'scan' als het ware met mijn ogen de randen van het beeld en de achtergrond om te zien of er vreemde voorwerpen staan die niet in het beeld horen. Natuurlijk kun je achteraf allerlei photoshoptrucs uithalen om die te verwijderen, maar even goed je beeld 'scannen' scheelt een hoop werk en teleurstelling.

's Avonds was ik toch niet ontevreden over het beeld, ondanks dat ik niet goed gescand had. Maar met een Barbera wijntje erbij heb je toch een topdag.

Veel fotoplezier, geniet! Daan, en delen mag zeker!

Heb je vragen? Laat het weten.

 

Foto: Uit de hand, geleund tegen muur voor stabiliteit, ISO 400, 62 mm, f 11, 1/100 sec.

Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page