November 21, 2018

November 21, 2018

October 9, 2018

September 21, 2018

March 27, 2018

February 14, 2018

January 24, 2018

January 9, 2018

December 4, 2017

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Chaos in de natuur

February 14, 2018

De natuur is een chaos. Niet vanuit biologisch oogpunt gezien, maar fotografisch. Ecologisch gezien is het perfect georganiseerd. Maar als je het fotografisch bekijkt is het altijd weer een uitdaging om de veelheid aan vormen in de natuur op een goede manier vast te leggen. Uitdaging? Ja, soms vind ik het zelfs een strijd, een frusterend gevecht om iets wat eigelijk heel erg mooi is ook op een fraaie manier vast te leggen. 

 

Vorige week was ik in de Harz, een groot nationaal park in Duitsland. Het is zo'n vijf tot zes uur rijden. Het gebied is onder andere bekend van de stoomlocomotieven die in de zomer èn in de winter rijden. Ze onderhouden een dagelijkse dienst. Ook stadjes als Goslar en Wernigerode zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

 

Midden in het Harzgebergte ligt de Brocken, met z'n 1141 m de hoogste berg van het nationaal park. De top is bereikbaar met de stoomlocomotief. En op die berg was het koud, heel koud. Er stond een gure oostenwind die de gevoelstemperatuur nog eens stevig naar beneden bracht. En het was er mooi, heel mooi. De Brocken zelf is niet zo boeiend, want er staan een paar lelijke gebouwen. Ik ben een stukje naar beneden gelopen en belandde in een surrealistische witte wereld. Elke boomstam, elke tak en twijgje waren zwaar aangerijpt en besneeuwd. De bomen leken een soort wonderlijk wezens van een andere planeet. Versteend, bevroren, verstild.

 

Ik raakte bijna in paniek omdat ik de chaos aan vormen niet kon vatten. De zon scheen hevig en veroorzaakte harde schaduwen die ook weer vormen hebben en het beeld onrustig maken. Ik probeerde de juiste compositie te vinden. Lopen was bijna onmogelijk. Bij elke stap zakte ik een meter diep weg in de sneeuw. En bij elke stap zou ik een mogelijke compositie kunnen verstoren door mijn voetstappen. Ik kijk om mij heen. Zoek naar rust. Hier is een open plek, rechts is een monsterlijk mooie boom. Is dit het dan? Dit geeft wat diepte in het beeld. De horizontale wolkenpartij geeft wat rust aan het beeld. Tevreden, niet helemaal. Koude tenen? Ja, tot op het bot. Maar alleszins de moeite waard.  

 

Veel foto- en reisplezier, geniet!

 

Daan, en delen mag zeker! 

 

Plaats: Nationaal Park Harz, Harzgebergte, Brocken, Saksen-Anhalt, Duitsland
Gegevens foto: statief, ISO 200, 31 mm, f11.0, 1/640 sec.

 

www.nationalpark-harz.de/en/start/

www.hsb-wr.de/en/start/

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 - 2020 Daan Kloeg Photography